luni, 11 aprilie 2011

AFECTIUNILE COLOANEI VERTEBRALE- SCOLIOZA

Vremurile prin care trecem par a fi tot mai grele. Citesc in presa si ma ingrozesc cand vad cum tot mai multi absolventi de medicina/medici cu vechime iau calea strainatatii. De fapt ai inteleg. Intr-o lume anormala, in care spitalele se inchid si lefurile sunt sub minima decanta, nu au decat o singura sansa:PLECAREA. Ma astept ca in curand serviciile medicale sa repezinte un lux, pe care nu oricine il va putea plati.
Astazi am sa va vorbesc despre o afectiune importanta: SCOLIOZA. Din nefericire o afectiune care afecteaza din ce in ce mai multi romani.
Coloana vertebrală este formată din 33-34 vertebre, dintre care : 7 cervicale, 12 dorsale, 5 lombare, 5 sacrale si 4-5 coccigiene. Deviatiile coloanei vertebrale se pot clasifica in : deviatii ale coloanei vertebrale in plan frontal (de exemplu, SCOLIOZA) sau deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital (de exemplu, CIFOZA sau LORDOZA). Evident ca pot exista si combinatii ale acestora precum CIFO-LORDOZA sau CIFO-SCOLIOZA.
Scolioza este afectiunea in care coloana vertebrala este deviata in plan frontal, aceasta fiind in conditii normale dreapta. In acelasi timp coloana vertebrala poate fi si rasucita.In mod obisnuit scolioza apare la mijlocul spatelui (coloana toracica) sau in partea de jos a spatelui (coloana lombara). Multi oameni au un anumit grad de deviere a coloanei. Curburile coloanei vertebrale mai mici de 10 grade sunt considerate deviatii normale ale coloanei. Scolioza este atunci cand deviatia coloanei este mai mare de 10 grade si coloana vertebrala se curbeaza in foma literei S sau C. Scolioza apare de obicei in copilarie sau adolescenta si este asociata factorilor genetici, adesea fiind o afectiune familiala.
Sunt doua tipuri de scolioza: structurata si nestructurata.
Scolioza nestructurata implica curburi ale coloanei, fara rotatie si este reversibila, pentru ca este cauzata de conditii precum :
-durere sau spasm muscular
-o cauza inflamatorie precum apendicita acuta
-inegalitatea membrelor inferioare.
Scolioza structurata implica curburi ale coloanei cu rotatie si este ireversibila fiind de obicei cauzata de factori necunoscuti (idiopatici) ori boli sau alte conditii precum :
-anomalii prezente la nastere (congenitale),
-afectiuni musculare sau nervoase,
-traumatisme
-infectii
-tumori.
La adulti scolioza poate apare ca urmare a modificarilor coloanei determinate de imbatranire (procese degenerative). Aceste procese degenerative pot fi cauzate de catre osteoartrite sau osteoporoza.
In copilarie si adolescenta scolioza, in general, nu cauzeaza simptome si nu este evidenta pana cand deformarea coloanei vertebrale nu devine severa. Ea poate fi prima data perceputa de catre parinti care observa ca imbracamintea copilului nu sta drept sau tivurile sunt inegale. Coloana copilului poate arata cocosata iar coastele pot fi proeminente in afara.
Copilul cu scolioza:
-un umar poate parea mai inalt decat celalalt
-un sold poate parea mai inalt decat celalalt
-capul copilului nu este centrat pe corpul sau
-un omoplat poate fi mai proeminent decat celalalt
-coastele sunt mai ridicate pe o parte cand copilul se apleaca in fata din talie
-linia taliei poate fi mai plata pe o parte.
De cele mai multe ori scolioza nu cauzeaza dureri in copilarie sau adolescenta. Adultii care au scolioza pot sau nu sa aiba dureri de spate. In majoritatea cazurilor, unde sunt prezente durerile de spate, este greu de stabilit daca ele sunt cauzate de catre scolioza. Oricum, daca scolioza la adulti se agraveaza si devine severa ea poate determina aparitia durerilor de spate si a dificultatilor la respiratie.
Alte afectiuni, cum ar fi cifoza, cauzeaza simptome similare scoliozei. Aceasta diferenta se face in urma analizei radiografiei coloanei vertebrale si a pacientului in sine (de exemplu: "SCOLIOZA" sau "ATITUDINE SCOLIOTICA", aceasta din urma nereprezentand deficienta deja instalata ci doar un reflex gresit de postura).
Factori de risc
Pot aparea dureri ale coloanei in cazul unor activitati prelungite, ce implica pozitia sezind sau pe cea in picioare. O data cu curbarea laterala a coloanei (in forma literei C), poate sa apara o curba compensatorie (de forma literei S), pentru mentinerea echilibrului. Scoliozele severe pot provoca si probleme respiratorii. Un important factor de risc este marimea curburii: cu cit aceasta este mai mare, cu atit creste si riscul. La o curbura de 20 grade, numai 20 la suta din cazuri progreseaza. La 30 grade, factorul de risc ajunge la 60 la suta, iar la o curbura de 50 de grade, riscul este de 90 la suta.

Cum se face depistarea
Diagnosticarea se face prin examinare fizica sistematica, in special in scoala primara sau secundara, prin teste efectuate de medicul pediatru, in special in cazul adolescentilor suspectati de scolioza. In cazul identificarii scoliozei, radiografierea cu raze X este obligatorie. Radiografiile pun in evidenta atit gradul si severitate a scoliozei, cit si aparitiile unor alte deformari ale coloanei: cifoza (curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica provocind cocoasa) sau lordoza (curbarea excesiva a coloanei in regiunea lombara, provocind dureri de sale).
Tratamentul nechirurgical al scoliozei
Tratamentul scoliozei variaza in functie de tipul scoliozei (daca este ideopatica, sau legata de o hipotonie de origine neurologica sau neuromusculara). Toate formele de scolioza necesita un tratament, imediat ce agravarea este pusa in evidenta. In cazul in care scolioza este evolutiva si ea depaseste 15 grade, este necesara kinetoterapia. In cazul unei scolioze evolutive, ce depaseste 20 de grade, aceasta este insotita de tratament ortopedic (corset), pentru prevenirea agravarii curburii. Kinetoterapia sau fitnessul sunt importante, pentru intarirea musculaturii si in plus, exercitiile au un rol benefic pentru sanatatea pacientilor: mobilitate, musculatura, flexibilitatea coloanei. Kinetoterapia prin exercitiile ei ne invata sa ne indreptam postura si ajuta la corectarea deviatiile coloanei vertebrale si mentinerea acestei corectari, la oprirea din evolutie a scoliozelor, la reducerea tulburarilor functionale, iar prin fitness ne intarim musculatura si asfel ajutam la sustinerea coloanei.
Tratamentul chirurgical al scoliozei
Tratamentul chirurgical este de obicei recomandat in cazul in care curbura coloanei depaseste 50 de grade (respectiv 40 de grade pentru adolescentii aflati in perioada de crestere). Scopul operatiei este de a indrepta coloana, cit de mult si sigur posibil, si de a mentine corectia. Acest obiectiv este indeplinit prin fuzionarea vertebrelor de-a lungul coloanei si sprijinirea acestora cu o instrumentatie adecvata (tije, cirlige, racorduri).
Am incercat sa adun aici cateva informatii de baza in speranta ca vom sta cu totii drepti si vom fi atenti la pozitia noastra de acum incolo:)! 
                                                                                                                         surse:www.scolioza.ro, www.sfatulmedicului.ro
                                                                                                                                                              

Un comentariu:

  1. a fost o lectura placuta, asta din cauza ca sunt in tema cu termenii medicali (stii u de ce)....pe de alta parte, este trist si crud ceea ce se intampla cu sistemul sanitar, din punctul nostru de vedere totul se indreapta intr-o directie anormala, dar poate ca din punctul "lor" de vedere chiar se indreapta spre ceva "ideal" who knows, trebuie sa asteptam "finalul", o fi happy end? clar ca nu este ca in House MD :))

    RăspundețiȘtergere