joi, 21 aprilie 2011

URARI DE PAŞTE

Suntem in saptamana Patimilor, o saptamana in care cu totii asa cum putem, incercam sa fim mai buni, mai iubitori si mai atenti la cei din jurul nostru. Este o saptamana de doliu ( pentru crestini ), dar si de fericire pentru ceea ce urmeaza. Este saptamana in care ne curatim sufletele si ne pregatim de Invierea Domnului Iisus Hristos!
Acum in fiecare casă se fac pregatiri, se vopsesc ouale, se coc cozonacii si se taie mieluseii.
Sfintele sarbatori de Paste totodata aduna in jurul mesei familia, o reintregeste si ofera un nou prilej de bucurie si voie buna.
In Tara Fagarasului pregatirile sunt in toi, iar eu astept cu nerbadare sa pasesc spre taramul de basm. Acolo unde muntii si padurea vegheaza satele fagarasene, tehnologia inca nu a luat locul traditiilor si obiceiurilor locului. In Duminica Invierii, obiceiul este ca oamenii sa se imbrace cu haine noi, semnificatie a primenirii trupului si a sufletului, si de a merge la slujba de Paste. Dupa ce se vine de la biserica cu bucatele sfintite, se aseaza masa si toata familia se strange pentru a lua sfintele pasti - anafura sfintita in vin, pentru a ciocni oua rosii si pentru a manca drob si pasca, cozonac si alte preparate pregatite pentru acesta zi dar si de a bea un pahar de vin sfintit.
Va urez un Paste linistit, plin de bucurie!
 Totodata va indemn sa va amintiti de toti cei dragi voua si sa le transmiteti un gand bun!

Un comentariu:

  1. Frumos spus Adina! Se merge la "ocolit" vinerea seara si la Inviere in noaptea de sambata spre duminica... cam dupa ce incepe sa traga clopotele la biserica :P N-am mai fost in Ileni la slujba de Inviere de prin liceu... asta este!! Sarbatori fericite si ganduri bune catre "satul natal"!

    RăspundețiȘtergere