miercuri, 6 aprilie 2011

PARINTI SI COPII

 Aproape 350.000 de copii din Romania au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate. Cifra este estimativa, cu siguranta ca avem mult mai multi copiii "orfani. Iata  o problema pe care dragii nostri politicieni o ignora in totalitate si o cifra suficient de ingrijoratoare, incat sa nu tragem un semnal de alarma. Nu exista legi pentru micutii nostri si nici ajutor pentru parintii tot mai neputinciosi. 
Parintele ar trebui sa fie cel care ne spune " o zi buna la scoala","nu uita sa manaci la pranz", "ai grija de cheie",s.a.m.d. El este cel care ar trebui sa aiba grija ca micutul sa aiba temele facute si sa il indrume in pasii catre viata. 
Din pacate asta se intampla tot mai rar, vremurile au devenit  tot mai grele,banii tot mai putini si alimentele tot mai scumpe.  Multi dintre cei dragi noua , din cauza acestor neajunsuri decid sa  EMIGREZE.
 In urma acestei decizii copilul ramane la o vecina,un unchi sau intr-un caz mai fericit ,o bunica. Si copilul uita de copilarie si incepe sa-si puna intrebari, sa sufere, sa se intrebe de ce dupa el la scoala nu vin parintii. De partea cealalta parintele sufera la fel de mult, dar stie ca nu are o alta posibilitate si atunci suplineste lipsa lui cu bani. Si iata cum ,generatiile urmatoare nu mai apeciaza nimic si invata sa iubeasca in functie de banul primit.
NU,nu ma intelegeti gresit, nu-i condamn pe parinti, cel putin nu pentru ca pleaca, sunt convinsa ca o fac pentru binele copiilor lor. Insa ai condamn pe aceia care cred ca  bani pot cumpara copilaria. Chiar daca esti plecat, invata sa-ti tii copilul aproape si sa-l inveti cateva valori  pe care sa le aplice  in anevoiosul drum al vietii. Traim in secolul vitezei si al tehnologiei, daca esti acolo nu inseamna ca nu-i poti vorbi copilului tau sau ca nu-l poti educa. Totul tine de tine , drag parinte ! Asadar in luna/saptamana in care vii acasa, stai langa copilul tau, incearca sa -i fii alaturi si sa te apropii de el. Intelege-l cand trece prin problemele puberattii, ale gastii si fumurile adolescentine. Arata-i adevaratele valori in fata carora trebuie sa stea drept, caci el nu are cum sa le descopere decat prin tine. Fa-ti timp si spunei ca blugii rupti vor trece, ca  prietenii vin si pleaca, ca oamenii pot fi perfizi, ca moda se schimba in functie de anotimp dar caracterul ramane. 
O parte din cei care veti citi aici, poate ma veti condamna.In definitiv cine sunt eu sa dau sfaturi unor oameni mari. Dar va contrazic si va spun ca sunt unul dintre copii a caror parinti sunt peste hotare, dar care au stiu sa ma iubeasca si sa ma invete sa trec prin viata. Unul dintre copii care nu a simtit lipsa parintilor, desi nu aveam la indemana  o tehnologie atat de avansata ac astazi.
Fa-ti timp sa fii prietenul copilului tau!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu